Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde ook wel bekend als TCM (Traditional Chinese Medicine) is een natuurlijke geneeswijze van duizenden jaren oud.  Het uitgangspunt was en is nog steeds preventie. Men ging naar de arts om gezond te blijven en leefstijladviezen te krijgen. De focus bij TCM ligt op gezondheid en de patiënt, terwijl in het westen de focus bij de ziekte ligt. Met behulp van TCM kan men de natuurlijke weerstand van het lichaam verhogen, de fysieke en psychische functies van het lichaam versterken en het verouderingsproces vertragen.

De TCM is een holistische geneeswijze waarbij er in de mens geen onderscheid gemaakt wordt tussen lichaam en geest. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, versterken elkaar, houden elkaar in evenwicht en zijn tegelijkertijd elkaars tegenpool. Samen met je geest, emoties en geest vormen je fysieke lichaamsstructuren een wonderlijk ingewikkeld, onderling gerelateerd systeem dat wordt aangedreven door levenskracht of energie.

In de TCM zeggen we dat de mens tussen hemel en aarde staat en hiermee onlosmakelijk verbonden is. De mens is tevens onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving, de seizoenen en zijn medemensen. 

Je bent geboren met een natuurlijk zelfherstellend vermogen. Je lichaam is een microkosmos die de macrokosmos weerspiegelt. De natuur heeft een regeneratieve capaciteit en jij ook. Soms lijkt dit vermogen verloren of moeilijk toegankelijk te zijn.  Ook de chirurg houdt rekening met dit zelfherstellend vermogen, anders zou de operatiewond die hij maakt niet meer sluiten.

Voorkomen is de beste remedie. Weet je dat je lichaam voortdurend tekenen onthult over de gezondheidstoestand? Vaak worden deze tekens of symptomen genegeerd tot iets ingewikkelder ontstaat. TCM leert je interpreteren wat je lichaam je vertelt. 

Wanneer er sprake is van ziekte, is er sprake van een disbalans. Voor de TCM is het belangrijk te weten of deze verstoring komt door een tekort of door een teveel (deficiëntie of exces), door warmte of door koude. Het vrij kunnen stromen van energie is een voorwaarde voor balans. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.