Yin en Yang

Het concept Ying - Yang is waarschijnlijk de meest belangrijke en kenmerkende theorie van de traditionele Chinese geneeskunde. De Chinese fysiologie, pathologie en behandeling kunnen teruggebracht worden naar yin en yang.

 

De begrippen Yin en Yang stonden al opgetekend in de I Tjing, Het boek der veranderingen.

Yin wordt weergegeven door een onderbroken balk, Yang door een ononderbroken balk.

 

Wij kennen in het westen het Yin Yang-symbool als een statisch symbool. Als een plaatje. Er is een zwart en een wit deel. In het zwarte deel zie je een witte punt en in het witte deel zie je een zwarte punt. Je ziet in het symbool dat yin vanuit yang komt en steeds meer vorm krijgt. Het yang neemt af tot yin zijn hoogtepunt bereikt.

Hierin zien we dat yin en yang in beweging zijn en steeds in elkaar overgaan. De beweging gaat door als dag en nacht, van seizoen naar seizoen, van oost naar west, enz.

  • Yin en yang zijn tegengesteld aan elkaar
  • Yin en Yang zijn onderling van elkaar afhankelijk
  • Yin en Yang beïnvloeden elkaar
  • Yin en Yang gaan in elkaar over

Yin en Yang zijn in een constante toestand van verandering, zodat als het ene toeneemt, het andere verbruikt wordt om het evenwicht te bewaren. Dit is duidelijk te zien in de dag-en-nacht-cyclus.  Als het einde van de dag aanbreekt neemt het Yang af en het Yin toe.

Voor de seizoenen geldt hetzelfde, Yin neemt af als het voorjaar begint.

Als het heet is droogt de aarde uit, dus neemt yin af. Zo werkt het ook in ons lichaam. Ons lichaam probeert de balans te bewaren tussen yin en yang. Als het erg warm (Yang) is zoek je  verkoeling (Yin) en ga je meer drinken (Yin), als het erg koud (Yin)  is ga je rillen zodat er warmte (Yang) opgewekt wordt.

 

Soms raken we uit balans. Er kan een tekort (Leegte) zijn aan Yin of Yang maar er kan ook een teveel (Exces) zijn van Yin of Yang.

Met bijv.: voeding, kruiden, acupunctuur, Tuina en Qigong kan de balans weer hersteld worden.

 

 

 

 

 

 

Yang - actie

Het heeft betrekking op: warm, zon, hoog, vuur, buitenzijde, dag, licht, droog, hard, rond, stimulus, uitgaand, in beweging brengend, doen, beweging, dynamische ontwikkeling, drang, concentreren op een doel, ergens richting aan geven,  energie, expansie, immaterieel, mannelijk.

 

Yin - rust

Het heeft betrekking op: water, bouwen, concreet maken, vestigen, bestendigen, behouden, maan, traagheid,laag, binnenzijde, bewaren, opslag,voltooiend, ontvangend, zacht, rond, donker, nacht, vrouwelijk.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.